Milo Sviták: Českolipský sport mě dostal tam kde jsem, je na čase mu to vracet!

Datum vydání: 09. 10. 2023 14:17:00 | Autor: admin | Kategorie: Video

Vytisknout

Letos proběhla už 3. Výměna sportovců, kterou režíruje a produkuje Milo Sviták. Zároveň proběhl 2. ročník Desetiboje dvojic pod jeho taktovkou. Proč pražský produkční přenosů a podnikatel pořádá netradiční sportovní akce na Českolipsku a jaká je jeho vize do budoucna? Na to všechno jsme se zeptali v krátkém rozhovoru.

CL Sport byl původně zpravodajský web a teď je to sportovní spolek. Jaké byly tvoje začátky a cesta CL Sportem?

Do CL Sportu mě dostal Alex Neugebauer, který založil zpravodajský web někdy v mých 18-19ti letech. A přizval mě za účelem natáčení sportovních reportážích společně s Radkem Barkmanem. Ke sportovním reportážím se postupně přidala soutěž Miss sport Českolipsko, Sportovní Sympaťák a Liga škol, kterou původně pořádali moje rodiče. Po tom co se moje i Radkovi zájmy začali více přesouvat do Prahy začal CL Sport víc a víc upadat. Poslední ranou bylo, když ze dne na den zmizela naše stránka na Facebooku s počtem sledujících, který jsme do dnes nedotáhli. Obnova pak začala, když jsem začal dělat PR manažera pro Démony Česká Lípa, což bych dnech nazval jako zlomovou příležitost. Díky této příležitosti, kterou jsem dostal od Karla Kruliše a Jirky Šubrta dnes mohu dělat přenosy v PlayZone pod FTV Prima.

Máš za sebou už v pořadí 3. ročník Výměny sportovců. Vzpomeneš si jak to vzniklo?

První Výměna „proběhla“ v roce 2015. První ročník nakonec nebyl ani dokončen, skončil prvním kolem. Další ročník přišel v covidové pauze, kdy měli všichni nutkání něco pro sport udělat. A byl to obrovský zážitek nejen pro soutěžící, ale i pro mě. Bohužel koncept druhého ročníku byl neudržitelný, protože sladit termíny sedmi duelů šlo sice v době covidu, ale rozhodně ne dnes. Proto už tehdy vznikl nápad udělat ze soutěže sportovní víkend. Což se samozřejmě nestalo. Natáčení letošní výměny jsem si vymyslel na červen a bohužel nebylo možné tomu obětovat více než jeden den. Takže vznikl plán najít 4 soutěžící absolvovat s nimi 4 tréninky. Což se nakonec povedlo jen částečně, ale finální systém 3 soutěžící plus bonus byl ještě lepší.

V letošní Výměně jsme viděli 4 sporty, bylo tohle složení od začátku tvůj plán?

Plán rozhodně ne, finální složení vlastně vzniklo v moment, kdy jsem už kompletně propadal panice.  Nejprve jsme si naplánovali 4 naprosto rozdílné sporty, což jsme postupně začali měnit v plán: „bereme kohokoliv“, takže jsem oslovili tradiční českolipské kluby. Jako jsou florbalisti, fotbalisti, házenkáři apod. Což bych tady nerad rozebíral. Úplně od začátku jsme měli potvrzeného Štěpána, kterému jsem každé dva měsíce odpovídal, že ještě nevíme kdo bude jeho soupeřem. Potom nám vyšel vstříc Jan Vaníček, který nám neskutečně pomoh už s minulým ročníkem a doporučil nám Lukáše. No a k tomu všemu naše moderátorka kontaktovala rodinu Helebrandtových a vznikla díky tomu ta nejlepší kombinace v dějinách Výměny.

V letošní Výměně jsi zastával pozici zvukaře a režiséra seděla ti tahle pozice?

Střihače, producenta, social managera a nakonec i kameramana. Ne, samozřejmě role režiséra zní hezky, ale ve skutečnosti šlo všechno samospádem. Pokud bych chtěl něco letošní Výměně vytknout, je to právě režie. Spousty zásadních chyb které vznikli, beru kompletně na sebe. Ať už jsou to chyby kamer a dalších věcí, ze kterých jsem při střihu propadal depresi. V tomto ohledu musím vyzdvihnout naší moderátorku Míšu, která těsně před první klapkou zjistila, že bude moderovat sama a veškerou přípravu mohla hodit do koše. Nejen že se s tou rolí skvěle popasovala, ale pomohla i mnoha dalších ohledech.

Dočkáme se příští rok další Výměny?

Já pevně věřím, že ano. Už teď připravujeme obrovské změny oproti letošnímu ročníku a začínáme hledat nové partnery soutěže. Záměrně neříkám sponzory, protože primárně nesháníme peníze, o náklady se chci opět primárně postarat sám, ale spíš hledáme místní firmy, které by nám pomohli soutěž pozvednout. Ať už cenami pro soutěžící a diváky, tak například obsahem pro bonusové díly či catering při natáčení. Rozhodně nechceme jen pomoc „za logo ve sponzorech“. Pevně doufám že seženeme partnery, kteří se aktivně zapojí do soutěže a přinese jim to maximální užitek ze spolupráce.

Je něco co bys chtěl na závěr vzkázat, něco co ti utkvělo z letošní Výměny?

Chtěl bych hlavně poděkovat všem co se na této „soutěži“ podíleli. Dokázali jsme dát do kupy velké množství lidí, kteří obětovali nejen svůj čas, ale i mnohdy další náklady.  Ať už to byly naši kameramani Ondra, Nikko a Filip, tak samozřejmě naši soutěžící, moderátorka Míša, Honza jako fotograf, Hanka jako klapka (ve chvíli kdy stříháte materiál ze tři kamer a 6 zvukových nahrávek, tak to při střihu neskutečně doceníte), Michal, který připravil životní zážitek pro naše soutěžící a vůbec kompletně rodině Helebrandtových a No risk no drift, protože bez nich by letošní ani z poloviny, tak dobrý.

Reklama

Inzerujte zde!

Máte zájem o reklamu? Kupte si textový odkaz na této pozici!