Ivana Slaměná: Být součástí skvělého týmu mě nabíjí

Datum vydání: 09. 04. 2024 17:44:00 | Autor: admin | Kategorie: Atletika

Vytisknout

Dočká se českolipský stadion nového tartanového povrchu? Má  AC Česká Lípa nějaký talent, který může navázat na Terezu Hrochovou či Pepu Adámka? A jaké to je být v čele klubu? Tyto a další otázky nám zodpověděla Ivana Slaměná, která je už přes dva roky předsedkyní českolipského atletického klubu.

Které výkony a výsledky by si ráda za loňský rok ohledně atletů AC Česká Lípa vyzdvihla?

Za loňský rok bych určitě chtěla zmínit našeho skvělého atleta Bohumila Janouška, který právě v roce 2023 teprve vstoupil do dospělé kategorie a hned se blýsknul bronzovou medailí na MČR dospělých v Táboře. Bohoušovou disciplínou je hod kladivem, což je disciplína velmi náročná  nejen na přípravu, ale také je právě v dospělé kategorii velmi těžké se prosadit,mezi všemi těmi „drobečky“. Na Bohouše jsme právě pro to dostali od města Česká Lípa individuální dotaci, bez které by jeho příprava byla dosti omezená.

Kdo z dalších českolipských talentů by to časem mohl dotáhnout na dospělé republikové mistrovství?

V České Lípě jsme odchovali v minulosti poměrně dost atletů, kteří dosáhli republikové úrovně v dospělém věku. Např. vytrvalkyně Tereza Hrochová, výškař Josef Adámek, vrhařka Kristýna Čechlovská, a další... Také teď máme pár nadějných atletů. V České Lípě je celkově problém v omezeném počtu středních a vysokých škol, kdy nám právě tito nadějní atleti odejdou za hranice našeho okresu právě kvůli studiu. S tím je spojené i pozdější trénování v jiných oddílech a tím logicky po čase následuje i přestup do těchto oddílů ve větších městech.

Pořád se mluví o novém tartanovém povrchu na českolipském stadionu. Věříš tomu, že se ho v nejbližších letech dočkáme?

Ano, já pevně věřím, že se dočkáme celkové rekonstrukce nejen atletického, ale i fotbalového stadionu. Město Česká Lípa dělá maximum, aby dosáhlo dotace od Národní Sportovní Agentury. Ale i v případě neúspěšné žádosti máme přislíbeno, že je na rekonstrukci vyčleněno dostatek peněz z městské kasy. Všichni doufáme, že se letos dočkáme začátku rekonstrukce zmiňovaného areálu. Město by si zasloužilo mít opět stadion v reprezentativním stavu, kde by se opět dalo pořádat MČR a další soutěže a utkání na vysoké úrovni.

Už jsi dva roky předsedkyně klubu. Jaké byly tvé ambice a jak se ti je daří plnit? A máš kromě nového tartanu ještě nějaký sen, cíl, co by si ráda za svého předsedování dosáhla?

Už dva roky? Ten čas nějak rychle letí. Už od mládí jsem věnovala veškerý svůj volný čas atletice, takže teď, když už nejsem oddílu tolik přínosná výkonnostně, snažím se být užitečná jinak. Není to jen o shánění financí pro oddíl. Pro mě to je hlavně o lidském přístupu k našim členům. Jsem součástí všech soustředění, která pořádáme, jezdím po závodech jak s dětmi, tak s dospělými. Atletika je můj život. Být součástí tak skvělého týmu mě nabíjí a udržuje stále aktivní. Jsem za to všem v oddíle moc vděčná a ráda trávím svůj čas právě s našimi atlety.

Sama pravidelně běháš. Máš ty osobně ještě nějaký nesplněný sen, cíl, jakého závodu se chceš zúčastnit?

Já bych řekla, že své sportovní sny a cíle jsem si splnila už tak před patnácti-dvaceti lety. V 1.lize jsem si moc užívala, když hlasatel četl mé jméno jako jednu z favoritek. Za svou kariéru jsem zažila výstup z kraje do té nejvyšší soutěže, jakou máme v ČR. Závodit v extralize byla pro nás pro všechny obrovská zkušenost a zážitek. Závodit s profesionály bylo něco, na co jsem doteď pyšná. Nezapomenu, jak jsem byla na vrcholu svých sil a běhala časy, o kterých se mi teď už ani nezdá, a i přesto jsem byla v extralize se svými nejlepšími výkony na chvostu startovního pole... Ale to všechno mě jen posunulo dál, a i teď se nebojím se kousnout a zaběhnout si s dětmi o dvacet let mladšími třeba právě 800m (úsměv) Také se pravidelně účastním v našem okrese největšího sportovního seriálu – Okresní běžecká Liga. Tuto soutěž vymyslel můj otec, Oldřich Slaměný. Jemu vděčím za to, že mě od mých čtyř let tahal víkend co víkend všude po závodech a to nejen po celé České republice. Mým cílem je momentálně odťapat si co nejvíce závodů v této soutěži, již ne kvůli výkonům, ale kvůli super lidem, které tam ráda potkávám. Právě tyto aktivity mě udržují stále fit a ve skvělé náladě.

Autor: Alex Neugebauer


Reklama

Inzerujte zde!

Máte zájem o reklamu? Kupte si textový odkaz na této pozici!