Dosáhne Karel Kaňkovský 50 branek? „Moc bych mu to přál,“ říká spoluhráč Arsenalu a velký kamarád Lukáš Mikysa

Datum vydání: 07. 06. 2024 09:53:00 | Autor: admin | Kategorie: Fotbal

Vytisknout

Občas si Lukáš Mikysa ve své fotbalové kariéře odskočil do jiného klubu (Stráž pod Ralskem, Holany, Loko Č. Lípa, Skalice, Mimoň a Bělá pod Bezdězem) či k jinému sportu (tancování), přesto letos zažívá už úctyhodnou 17. sezonu v českolipském dresu. To Karel Kaňkovský jich odehrál v Arsenalu méně (čtyři za žáky, čtyři mezi dospělými), přesto i on se zapíše nesmazatelně do historie českolipského klubu. A to např. počtem branek. Vždyť letos se zatím zastavil na neskutečné cifře 45 gólů! Avšak nad osobní statistiky dává přednost úspěšnému tažení svého týmu, který už má jistý postup do I.A třídy. A to že není sobec, dokázal i tím, že v neděli (Arsenal B porazil Hodkovice 12:0) přenechal kopat penaltu svému brankáři, aby si také užil své střelecké chvíle slávy!

Vstupovali jste do soutěže jako favorité. Přesto čekali jste, že budete až takhle dominantní?

Lukáš: Já osobně jsem do soutěže nevstupoval jako favorit. S klukama jsme se sehrávali, protože každý zápas jsme měli jinou sestavu a mám respekt ke každému soupeři.

Karel: Jako favorité bych neřekl, protože vím, že v téhle soutěži může porazit každý každého. A že jsme to vyhráli o parník, mě mile překvapilo.

Jedinou porážku jste utržili v Doksech (1:2), kdy jste dostali oba góly už v prvních třech minutách. Byl to smolný zápas z vaší strany či Doksy hrály dobře?

Lukáš: Do Doks jsme přijeli v neúplné sestavě. Měli jsme, myslím, možnost jen dvojího střídání. A já měl ještě k tomu vykloubený palec, takže jsem klukům nemohl ani pomoci. Po dvou našich chybách jsme už nedokázali utkání otočit, našim bomberům se nedařilo. Alespoň jsme si to vybrali na začátku sezony. Byl to zápas blbec, jak se říká.

Karel: Doksy na nás vlétly a daly dva rychlé totožné góly. My jsme stihli jen snížit na 2:1 a to od nás bylo málo. Doksy hrály, to co potřebovaly.

Foto: JAROSLAV MAREK (https://www.fkceskalipa.cz/album/acl-hodkovice-n-m-foto-jaroslav-marek/)

Karle, ty jsi zatím v sezoně dal neuvěřitelných 45 branek. Pokusíš se ve zbývajících dvou zápasech o padesátku?

Karel: Jestli mi trenér Kucr dá šanci, tak se budu snažit. Ale je jedno, kdo dá gól, hlavně, že se vyhraje a protáhneme šňůru vítězství

Lukáš: Přál bych mu to jako třešničku na dortu za úspěšnou sezonu.

Případně, pokud se bude kopat penalta, mohl by si být určen jako exekutor číslo jedna?

Karel: Penaltu si vždycky beru, ale záleží na výsledku. Teďka proti Hodkovicim jsem ji nechal kopat našeho gólmana, aby poznal radost z gólu.

Co myslíš, Lukáši, na jakou soutěž by Karel v tuto chvíli měl? V I.B třídě je naprosto dominantní.

Lukáš: Ja jsem bráchu (Karla) oslovoval asi dva roky, až nakonec do Lípy přišel. Řekl jsem mu, že už dlouho hrát nebudu a měl jsem přání si s ním čutnout. Měli jsme v klídku hrát za béčko, ale pak si ho tréňa Hradiský vytáhl do áčka a taky je tam platný. Já si myslím, že divizi by mohl pořád mrskat, zkušenosti na to má, kór díky jeho ráně a držení míče.


Foto: JAROSLAV MAREK (https://www.fkceskalipa.cz/album/acl-hodkovice-n-m-foto-jaroslav-marek/)

Kdybyste měli napsat žebříček svých nejúspěšnějších sezon, na jaké místo byste zařadili tu letošní?

Karel: Kdybychom zvládli ještě finále poháru Libereckého kraje (bohužel v něm nenaskočim do zápasu), tak bych ji zařadil asi jako nejúspěšnější.

Lukáš: Zažil jsem pár postupů, ale většinou z okresu do B. třídy. Ale letos máme postup z B.třídy do A.třídy, plus jsme se dostali do finále poháru, který si ale bohužel z pracovních důvodů nezahraji, což mě mrzí. Takže určitě tato sezona je pro mě nejúspěšnější a navic k tomu jsem dal čtyři goly, takže mám na pár let vybráno.

Ke konci podzimní části a na začátku jarních odvet sis, Karle, připsal i nějaké ty minuty v ČFL. Doufal jsi ve více příležitostí v A-týmu a jaké máš ambice dál?

Karel: Za šanci si zahrát na starý kolena ČFL si velice vážím a je jedno, jestli to bylo na pár minut. Jsem rád, že jsem dostal od tréni Hrádi šanci a že mě vzal do kádru A týmu. Ambice už nemam. Jen se chci udržovat v kondici, a co přijde nebo se má stát, to se stane.


Foto: JAROSLAV MAREK (https://www.fkceskalipa.cz/album/acl-hodkovice-n-m-foto-jaroslav-marek/)

Máš představu, jaký je rozdíl mezi I.A třídou a I.B třídou? Mohl by Arsenal se okamžitě zařadit mezi favority soutěže, či už to bude složitější?

Karel: Představu nemám, ale myslím si, že to bude o trochu rychlejší než I. B třída. Když se bude spolupracovat s A týmem jako doteďka, tak věřím, že budeme v horní polovině tabulky.

Jak hodnotíš, Lukáši, sezonu z tvého pohledu? A jaké máš ambice dál?

Lukáš: Sezonu hodnotím určitě kladně, jsem rád, že Tomáš Kucr a Roman Bodi s námi mají trpělivost, když se nesejdeme v dostatečném počtu, ale oni vždy něco vykoumají. Dokonce na to hřiště i vlezou, když je nejhůř, toho si cením. Mají na tom také velkou zásluhu, jak se vzájemně doplňují. Musím pochválit i dorostence, kteří za nás chodí hrát a samozřejmě kluky z áčka. I když to pak odneseme my, ale taková je úloha rezervy. No, mé ambice už nejsou velké. Už nejsem nejmladší, zranění přicházejí a nemám tolik tréninků kvůli směnám. Ale chtěl bych si s klukama zahrát I.A třídu a pak se někam uklidit do okresu. Myslím, že kluci to do kraje dotáhnou, jsou šikovní, snaživí a hlavně mladí a budou sbírat zkušenosti.

autor: Alex Neugebauer

Reklama

Inzerujte zde!

Máte zájem o reklamu? Kupte si textový odkaz na této pozici!