Patrik Stupka: Překážkový sport mě zaujal okamžitě. Je to vášeň, co stále roste

Datum vydání: 10. 05. 2024 09:28:00 | Autor: admin | Kategorie: Spartan

Vytisknout

Okresní běžecká liga je na začátku své druhé čtvrtiny. Šestý závod, který má podtitul Běh Údolím samoty, se konal v Radvanci. Za vítězným Ondřejem Cmuntem skončil na druhém místě Patrik Stupka. Následně si Patrik připsal vítězství v Kamenickém Šenově.

Patriku, vídáme vás na okresních běžeckých závodech, kde patříte vždy k nejlepším. Ale běh, potažmo atletika, už není váš hlavní sport, jestli se nemýlím. Tím je překážkový sport. Co vás na něm nejvíce zaujalo?

Ano, máte pravdu. Atletika sice není už má nejoblíbenější, ale je blízce spjatá s překážkami, ke kterým jsem postupem času našel vášeň, co stále roste. Překážkový sport mě zaujal okamžitě. Jakoby mi byl určen. Ne, že by mi to šlo ihned, ale překážky, které jsou na trati a vy je musíte zdolat, mi vůbec nebyly cizí. Ručkování, šplh, plazení jsem dělal i na atletickém tréninku a teď jsem jen ubral technické disciplíny a přidal více cviků na horní polovinu těla.

Dočetl jsem se, že jste se třikrát stal mistrem republiky na 3K, 12K a 100m. Co to přesně je za disciplíny (tratě)?

Loni 2023 byl můj nejlepší rok, alespoň do minulého víkendu, to se totiž konalo letošní MČR a zase se zadařilo. Na velkých závodech jako je mistrovství jsou tratě 3K (tři kilometry), 12K (dvanáct kilometrů), 100m (stometrová trať) a štafety (tří členné družstvo). Trať je v terénu a tudíž nikdy není přesně daná trať jako na atletice. Označení (3K) znamená minimální vzdálenost trati.


Jaké další své úspěchy ohledně překážkového sportu byste vyzdvihl?

Loni jsem se zúčastnil ME, kde jsem získal titul mistra Evropy na trati 15K ve své věkové kategorii a MS v Belgii a v Californii, kde jsem získal tituly na tratích 15K a 3K také ve věkových kategoriích.

Jak vypadá váš typický tréninkový týden?

Můj typický tréninkový týden je rozmanitý. Pokud jsou závody, tak si dám den či dva dny volno, jak jen potřebuju. Déle to ale bez pohybu nevydržím. Jinak mám každý den nějakou aktivitu. Běh, kolo, brusle, lezení, posilovna, florbal, kajak a další se snažím naskládat do týdne alespoň jednou. Do toho se snažím zapojit otužování, saunu a kompenzační cvičení. 

Co strava? Můžete také na ukázku napsat, jak vypadá váš jídelníček, když se blíží závody, v den závodu a v dalších dnech?

Stravu řeším poslední dva roky, kdy mě náročnost závodu a nepřipravenost vytrestala. Chci dopřát tělu, co mi dává. A tak se snažím mít vyváženou a pestrou stravu. Jím naštěstí všechno a suplementuju pouze před závodem hořčík a sůl. Mé závody jsou většinou do hodiny a proto zvyšuju hlavně sacharidy. Po závodě zase doplňuju v malých, ale častých porcích sacharidy s bílkovinami a pak najedu zpět na běžnou stravu. Oblíbené mám ovocné a zeleninové saláty a sushi. 


Jak zpětně vnímáte svou atletickou kariéru? Na který výsledek či výkon nejraději vzpomínáte?

Z atletiky nejraději vzpomínám na družstva, kdy šlo hlavně o úspěch celého týmu. Hostoval jsem za Jablonné v Podještědí a tehdy jsme vybojovali bronz na MČR. Každý v týmu jsme se podporovali a každý bod byl důležitý. Já házel oštěpem, skákal o tyči a běhal 400m překážek nebo 110m překážek. Zpětně ale děkuji trenéru Miloslavovi Svitákovi, který s námi měl trpělivost a naučil nás základům, které si doteď pamatuji.

Co vás čeká v nejbližších týdnech?

V nejbližších týdnech objedu několik místních běžeckých a překážkových závodů a budu se připravovat směrem k Mistrovství Evropy, které bude letos nejspíše vrcholem mé sezóny.

Autor: Alex Neugebauer

Foto: Oldřich Slaměný

Video: archív Patrika Stupky

Reklama

Inzerujte zde!

Máte zájem o reklamu? Kupte si textový odkaz na této pozici!