Na Českolipsku se rodí kvalitní triatlonisté. Po sestrách Loubkových nyní dominují bratři Cmuntové

Datum vydání: 07. 05. 2024 20:30:00 | Autor: admin | Kategorie: Triatlon

Vytisknout

Závodů českolipské Okresní běžecké ligy se účastní spousta zajímavých a úspěšných sportovců, kteří vynikají nejenom v běhu, ale i v jiných sportech. Což platí jednoznačně pro Petra Cmunta a jeho bratra Ondřeje, kteří patří mezi českou triatlonovou špičku.

Petr Cmunt

V Brníšti před závodem jste říkal, že si nejste jistý formou. Nakonec z toho bylo třetí místo. Spokojenost s umístěním, případně s časem?

Neměl jsem před startem od Brniště žádná očekávání, co se času týče. První polovinu jsem běžel opravdu lehce, tak abych uběhl takhle druhou. Což se, myslím, nakonec povedlo, ale už se neběželo tak lehce, absence tréninku byla znát. Napadlo mě cestou, že bych to mohl trochu vystupňovat pod 1:20h, což se nakonec nepovedlo, ale zklamaný jsem nebyl. (úsměv)

Vy jste hlavně triatlonista. Kterou disciplínu máte nejradši a u které cítíte, že je potřeba ještě na ní zamakat?

Na konci loňského roku jsem začal docela běhat i plavat, ale v lednu mě zastavila bolest v hýždi, zřejmě od zad. Snažím se s tím něco dělat a lepší se to, ale mám dlouhodobý problém se zkráceným tělem a přeloženými zády. Je potřeba zamakat ve všem, tři měsíce téměř bez běhu (50km) a plavání (asi 3km) za tu dobu, s tím se pracovat nedá. Na kole se momentálně cítím nejlépe, protože tam to tolik nebolelo a snažil jsem se jít občas aspoň na kolo. (smích)


Kterých výsledků si nejvíce v loňském roce vážíte a co vám naopak podle představ nevyšlo?

Tak loni to byla zatím moje nejlepší sezóna, cítil jsem se dobře, to je vždycky super. (úsměv) Vážím si obhájení prvního místa v kategorii na mistrovství světa Xterra v Molvenu a vítězství v Českém poháru absolutně, což je super pro kluka, co má hendikep v plavání. (smích)

Jaké máte hlavní cíle pro letošní rok?

Tak letos je můj největší plán začít naplno sportovat bez obtíží. Co se závodů týče, tak se kvalifikovat do Molvena, popřípadě nějak dobře umístit v Českém poháru. Začal jsem jezdit více závody MTB, konkrétně mě chytil seriál Peklo Severu, při kterém jsem tuším před 14-15 lety začínal závodit na kole. Tenkrát jsem měl Olprana, je to taková nostalgie skoro. (smích) Dále určitě zahraniční Xterru, Slovensko, v Čechách bude mistrovství Evropy v Prachaticích a cross triatlon v Portugalsku (to má v plánu hlavně Štěpánka, na mě je to moc daleko od mojí dílny  ) (Štěpánka Bisová - přední česká triatlonistka a Petrova přítelkyně - pozn. autora)


Kam by to podle vás mohl dotáhnout váš bratr?

Tak brácha udělal velký skok, když se na necelém 40 minutovém závodu zlepšil o 2:30 min, to je krása. Má hezký styl, ale my jsme takový přírodní typy, že prdíme na protahování a vůbec kompenzační cvičení, což je moc důležité. Konkrétně já cvičím, jen když mi je nejhůř a to už je dávno pozdě, takže mu to moc přeju a doufám, že mu zdraví a chuť vydrží a poroste i dál. Určitě nás ještě překvapí, až se s tím výkonem naučí pracovat.


Ondřej Cmunt

Vyhrál jste v Brníšti čtvrtmaraton. Naprostá spokojenost nebo si říkáte: čas mohl být i lepší?

Určitě jsem spokojený. Nečekal jsem, že vydržím na prvním místě celý závod. Každou chvíli jsem se otáčel a hlídal si, kde mám soupeře. Nejvíce jsem se bál Václava Hladíka, o kterém vím, že je také výborný běžec. Když jsem vyběhl, tak jsem se cítil dobře a vzpomněl jsem si na slova bráchy, že když si budu víc věřit, že i jeho brzy porazím, což mě namotivovalo a běžel jsem, co to šlo.

A jak se vám běželo následně v Radvanci, kde jste také vyhrál?

Myslím si, že jsem tuto trať ještě neběžel, nebo si to už nepamatuji. Byl jsem překvapený, jaký kopec na nás čekal na 4. km. Do té doby se mi běželo dobře, ale pak mi trvalo tak kilometr, než jsem se zmátořil a trochu rozeběhl.

Pro ty co vás neznají, vyjmenujte své dosavadní úspěchy, kterých si vážíte?

Před dvěma lety se mi dařilo v juniorské kategorii, když jsem vyhrál ME v terénním triatlonu a dostal se na MS do italského Molvena, kde jsem vybojoval 5. místo. Bohužel s přestupem do mužské kategorie přichází i větší konkurence. Loni na MČR jsem v kategorii obsadil 4. místo, ale v celém Českém poháru v terénním triatlonu jsem se v kategorii postavil hned za mého vítězného brášku a za 2. místo jsem měl velkou radost.


Co vás čeká v letošním roce?

V letošním roce mám v plánu objet celý seriál Českého poháru v TT. Jeho součástí je MČR v TT v Mostě nebo i XTERRA v Prachaticích, která je letos koncipována jako ME a zařazena do světového poháru. Pokud vše dobře dopadne, rád bych se podíval na start MS, letos naposledy v Itálii. Dále mám v plánu navštívit co nejvíce závodů Okresní běžecké ligy a pokud budou nějaké víkendy stále volné, chtěl bych v rámci tréninku absolvovat cyklistické nebo další triatlonové závody.

Jak jste se dostal k triatlonu? Inspiroval vás bratr?

Vždy mi byl inspirací můj starší brácha. Když mi byly čtyři roky, tak on jen závodil v běhání, tak jsem běhal také. Pak zkusil kolo, tak jsem jezdil taky na kole a plavali jsme si jen tak pro sebe. No a jednoho dne začal s triatlonem a já si říkal, že to není sport pro mě, ale pak jsem zkusil svůj první větší triatlon v Prachaticích a ve své kategorii jsem vyhrál a v tu chvíli jsem se do triatlonu zamiloval.

A už jste bratra v některém, ať už triatlonovém či běžeckém, závodě porazil?

Poprvé jsem bráchu porazil letos na závodě OBL na Přespolním běhu Cvikováčku, ale to jen kvůli tomu, že je teď v nevýhodě kvůli problémům s nohou a zády, které ho trápí od ledna. Kdyby nebyl indisponován, tak si myslím, že by to byly zajímavé souboje. Ale na kole na něj stále nemám. (úsměv)


Máte v koutku duše i olympijské hry? Což by znamenalo se věnovat především "olympijskému" triatlonu.

O této disciplíně moc neuvažuji, jelikož nejsem dobrý plavec, nevěnuji se mu od dětství, a tady je velmi důležité plavání, takže bych se mezi ostatními sportovci ztrácel. Hlavně mám mnohem radši jízdu v terénu než na silnici, takže doufám, že jednoho dne zařadí i terénní triatlon do seznamu na olympijské hry.

Jak vypadá váš "nejtěžší" tréninkový týden? Kolik toho najezdíte a naběháte?

To je docela těžká otázka, vždy záleží na trenérce Monice Choděrové, jak má koncipované tréninky a v jakém ročním období to zrovna je, jelikož přes zimu se dělají objemy a přes sezónu se jde spíše do rychlosti. Ale rozhodně to není nic světoborného v porovnání s ostatními. Kdybych se kouknul teď do aplikace Garmin, tak je to spíše k pláči než k radosti, kolik toho mám letos naježděno, ale je to i tím, že je složitější skloubit vysokou školu s tréninky.

Který závod Okresní běžecké ligy máte nejradši?

Ze závodů OBL bych měl vypíchnout Jarní běh v Novém Boru, jelikož ho náš tým pořádá, ale líbí se mi každý závod, kde se setkám se svými přáteli a vždy si jej užijeme.


Autor: Alex Neugebauer

Foto: Facebook Zdeňky Cmuntové

Reklama

Inzerujte zde!

Máte zájem o reklamu? Kupte si textový odkaz na této pozici!