„Fair-play by měla být neoddělitelnou součástí jakéhokoliv sportu,“ říká Pavel Znamenáček

Datum vydání: 04. 05. 2024 17:10:00 | Autor: admin | Kategorie: Karate

Vytisknout

Karate Sport Relax slaví letos významné jubileum – třicet let od svého vzniku. I proto jsme oslovili zakladatele a trenéra tohoto v České Lípě velmi populárního klubu Pavla Znamenáčka.

Letos slaví Karate Sport Relax 30 let. Které hlavní události (úspěchy) byste vyzdvihl za trvání klubu, na které by se nemělo zapomenout? 

Našich třicet let se dá popsat jako kus úspěšné historie. Každý krok byl stavěn na pevných základech a oddanosti. Za každým naším úspěchem stojí tvrdá práce a částečné oběti - časové, finanční, energetické. Jsem moc rád za to, v jakém složení se dnes potkáváme. 

Úspěchů za 30tileté éry bylo tolik, že nemohu nyní vyzdvihnout ten TOP. Nemělo by se jistě zapomenout na výsledky z MS a ME, kde jsme třeba v JKA karate byli s našimi svěřenci (reprezentanty) jádrem reprezentace České republiky. Jsme do dnešní doby úspěšní v České republice ve sportovním (olympijském) karate nejen s mládeží, ale i se seniory. Bylo by smutné zapomenout na tvrdé budování klubu a velký respekt od významných osobností bojových umění. 


Máte přesnou statistiku, kolik svěřenců (dospělých i dětí) prošlo během třiceti let vaším klubem? 

Takovou statistiku nevedeme, ale dříve byl nábor o 120 lidech. O cvičení v našem klubu je veliký zájem, jelikož nemáme v programu jen cvičení, ale i osobní rozvoj cvičenců a meditace. Zahrnujeme otázky o chování, stravě.... 

Výčet úspěchů Sport Relaxu by vyšel na několik samostatných článků, ale říkám si, že když vaši svěřenci zůstanou v klubu jako trenéři, tak je to pro vás jistě také velmi potěšitelné. Kteří to jsou? 

Řekl bych, že je to téma na několik hodin. Někdy se setkáváme s paradoxem. Skvělí závodníci a karatisté, kteří by měli perfektní předpoklady vést mladou generaci k výsledkům, často nemají absolutně ambice býti trenéry. Naopak někdo, kdo například nikdy nebyl zarytý závodník a za svou kariéru nenasbíral krabice cenných medailí, má často k trenérství větší chuť, motivaci a je to pro něj něco velmi přirozeného. Všichni naši trenéři začínali s bílým páskem. Je to Míra Pokorný, který u nás má zároveň dvě své děti, Ondra Kovács, Patrik Gašpár, a Jenda Jakubíček, který k nám před několika měsíci přešel. Také má dva syny, kteří aktivně cvičí karate. V neposlední řadě dcera Barča Znamenáčková. Řešíme spolu veškerý chod klubu, administrativní věci a samozřejmě trénuje svou skupinu. Jsem moc rád za všechny a společně tvoříme silnou partu. 


Které důležité sportovní události čeká letos Sport Relax?

Máme za sebou ostrý a úspěšný start na Národním poháru sportovního karate a Krajský pohár. Příští týden cestujeme do San Marina na Evropský pohár. A máme dobře rozjeté Národní poháry s ligou. V září budeme startovat na MS. 

Pro mě hlavním znakem sportu by mělo být fair-play. Není to náhodou moje naivní představa, která už se do dnešní doby nehodí?

Fair-play by měla být neoddělitelnou součástí jakéhokoliv sportu a podle toho se i řídíme. Do určité míry ale učíme naše svěřence i to, že život fair-play občas nehraje a je důležité být odolný a připravený. U nás v klubu si na tomto zakládáme. Máme zde i etický kodex karatisty, který je základ. Karate bez fair-play nechceme. Někdy je mi smutno, když vidím chování některých sportovců, které ještě vyzdvihují média. 


 Jak vnímáte vy (a třeba i celkově „česká rodina karate“), že karate bylo na olympiádě jen jeden rok a zase bylo vyškrtnuto? 

Upřímně to tolik neřešíme. Bylo by hezké vidět to, že náš milovaný sport má své pevné místo mezi olympijskými sporty, přece jen je to jakýsi vrchol. Ale nemyslím si, že by to nějak enormně změnilo vnímání společnosti. Jsme sportem uznaným olympijským výborem a bude na světovém vedení, zda se opět karate dostane na Olympiádu. Myslím, že to je vysoká politická hra. 

V posledních letech je velmi populární MMA. Pomáhá bojovým sportům nebo mu spíše ubližuje?

(můj laický názor: bojovníci MMA musí neskutečně makat v tréninku, za což je obdivuju, ale pak se dívat, jak někoho mlátí do obličeje je pro mě nepochopitelné. Zas ale na druhou stranu: dva chlapi vědí do čeho jdou a je to v pravidlech povolené se „umlátit skoro do bezvědomí“, což je pro mě férovější než když fotbalista skluzem zraní protihráče).

Jak zmiňujete - MMA zápasníci musí mít neskutečnou formu a projít obrovskou dřinou. Klub SPORT RELAX Děčín má ve své nabídce MMA a jde jim to skvěle.


Autor: Alex Neugebauer

Foto: Facebook Karate Sport Relax


Reklama

Inzerujte zde!

Máte zájem o reklamu? Kupte si textový odkaz na této pozici!