Oldřich Slaměný drží už 36 let okresní rekord v maratonu

https://clsport.cz/index.php?a=clanek&id=87

Kategorie: Atletika
Datum vydání: 20. 04. 2024 20:39:00

Oldřich Slaměný patří mezi běžecké legendy na Českolipsku. Má naběháno desítky maratonů a dokonce drží okresní rekord v této královské běžecké disciplíně. Zároveň se hodně podílí na tom, že se na Českolipsku hodně běhá, založil totiž Okresní běžeckou ligu.

Když se, Oldo, ohlédneš za svou vrcholovou kariérou, na které výsledky a výkony nejradši vzpomínáš?

S atletikou, konkrétně s vytrvalostními běhy, jsem začal poměrně pozdě a to na vojně začátkem 70tých let, kdy k nám do útvaru přišel jako bažant atlet ze Sparty Praha a tak jsme začali trénovat spolu. Vyhrávali jsme vojenské závody a opušťáky za prvenství byly dobrým zpestřením vojenské služby. Po vojně jsem se věnoval cykloturistice a cyklistice s mládeží, ale i nějaké běžecké závody jsem si zkusil a šlo to. A tak jsem začal trénovat pod Honzou Brožem ve Vagónce Č. Lípa. Žádné velké cíle jsem si nekladl, aspoň udělat nějaké body v krajské soutěži družstev. Rád vzpomínám na maratony na MMM (Mezinárodní maraton Míru) v Košicích, které jsem absolvoval 11x. Jinak jich mám zaběhnuto 76. Asi stále držím okresní rekord časem 2:27:59 hod. z mistrovství ČSR 1988, kde jsem skončil šestý. Dnes už bych do cíle nedoběhl. (úsměv)


Jsi zakladatelem Okresní běžecké ligy. Kdy přišla ta první myšlenka vytvořit tuto ligu?

Už ani nevím, kde se vzala myšlenka uspořádat „Okresní běžeckou ligu“. Jakýsi zkušební nultý ročník vznikl v r. 1996, kdy jsme dali dohromady 7 závodů pořádaných na okrese Česká Lípa. Oficiální 1. ročník byl uspořádán v r. 1997, když jsem se sportovní redakcí Českolipského deníku, konkrétně se sportovním redaktorem Milanem Mikšíkem (později s Radkem Valentou), domluvil název „O pohár Českolipského deníku“. Bylo vypsáno a počítáno 10 běžeckých závodů na okrese.  Českolipský deník zveřejňoval průběžné pořadí a na závěr sezóny redakce věnovala vítězné skleněné poháry. To už dnes také není pravda. Nyní to vlastně děláme společně s p. Vaskou Dogaru ml., já to počítám, on to zveřejňuje na webové stránky www.oblcl.cz a případně řeší nějaké reklamace, což se občas stává.

Jako hlavní organizátor jistě nechceš některému závodu nadržovat, přesto se tě zeptám, který z těch závodů máš jako běžec nejradši a proč?

Ne, nenadržuji žádnému závodu, ale mám tradičně oblíben Běh Cvikovem, (který jsem kdysi v r. 1993 i vyhrál), letos se poběží již 70. ročník. Bohužel i zde konkurence ubývá, v minulosti bývalo na startu na 600-700 startujících ve všech kategoriích, dnes je pořadatel rád za 250-300 běžců a to je úspěch. Závodů je už moc, v blízkém okolí a konkurence se rozptýlí.


Které závody patří k těm zakládajícím? Které se objevily v prvním ročníku?

V prvním ročníku závody, které patří k těm zakládajícím a běhají se dodnes, třebaže v jiné podobě, byly: Jarní běh v Novém Boru, klasika Běh Cvikovem, Červený okruh v Doksech, Okolo Lemberka – Jablonné v Podj. a Žandovská desítka.

Letos je v termínovce dvacet závodů. Umíš si představit, že by jich bylo více a jsou nějaké náznaky, že se objeví v příští sezoně nový závod?

 Letos jsme zařadili do seriálu OBL 20 závodů, což je doposud nejvíce. Letos počítáme OBL jako 27. ročník. Během těchto let se vystřídalo (vzniklo, zaniklo) na 29 různých závodů. Záleží, jestli se najde ochotný nadšený pořadatel akci uspořádat. Letos přibudou dva obnovené závody a to Běh Mimoňským parkem a Krosmaraton v Sosnové, respektive letos zatím jenom jako půlmaratón.

Máš nějaké statistiky, kdo se stal nějčastěji celkovým vítězem napříč všemi kategoriemi?

Statistiky si vedu, ale bohužel nestíhám to zpracovat do nějakých úhledných a srozumitelných tabulek. Jsou už to stovky jmen, co se vystřídaly v prvních desítkách celkového pořadí. Možná si říkám, že je to stále srovnávání nesrovnatelného, čili výkony od mladších žáčků, přes juniory (kde konkurence je nejmenší) až po veterány. Dá se říci, že v prvních ročnících OBL dominovali např. Jirka Malý, Ivana Slaměná, Jan Slavíček, Jakub Hrdina z AC Č. Lípa. Poslední ročníky dominovali např. Zdeněk Bufka, Vendula Ryšavá, Ondřej Macel. Za těch 27 let se mnoho nadějných jmen zcela vytratilo, buď skončili s atletikou, či odešli do jiných regionů. Ale v současné době musím pochválit běžce z TJ Jiskra Nový Bor, kteří tuto soutěž vzali opravdu vážně a poslední dva roky vévodí tabulkám OBL.

Autor: Alex Neugebauer

Foto: archív rodiny Slaměných