Zdeněk Líbal: V příštím roce chceme hrát kolem pátého místa

https://clsport.cz/index.php?a=clanek&id=82

Kategorie: Házená
Datum vydání: 27. 03. 2024 12:24:00

O víkendu odehráli českolipští házenkáři velmi důležité utkání proti Bělé pod Bezdězem. Karty byly jasně rozdány, pokud Lípa vyhraje, zajistí si definitivně účast ve druhé lize i pro příští rok. Porážka by to naopak mohla vše zkomplikovat. Nakonec se Lokomotivě podařilo zvítězit  34:24.“Jsme spokojeni, máme deset bodů, to je náš rekord,“ byl po utkání spokojený hrající (ale v tuto chvíli zraněný) trenér klubu Zdeněk Líbal.

S jakými cíli jste vstupovali do letošní sezony?

Říkali jsme, že musíme urvat desítku a to se nám zatím daří. V tuto chvíli jsme na devátém místě. Uvidíme, jak dnes dopadnou Vršovice s Mělníkem (Vršovice nakonec nad Mělníkem vyhráli, takže si nadále udržují čtyřbodový náskok na Lípu – pozn. autora). Ale můžeme ještě teoreticky bojovat o osmé místo. S Vršovicemi pak ještě máme vzájemný zápas. Jsme spokojeni, deset bodů, to je zatím náš rekord ve druhé lize (třetí nejvyšší soutěž – pozn. autora).


Na který zápas rád vzpomínáš a který by si radši vymazal z paměti, co se týká letošní sezony?

Začnu tím horším. Doma proti Lounůmjsme to totálně podcenili a zápas jsme odevzdali. Naopak se mi osobně líbil jarní zápas proti Lovosicím, který soupeř sice vyhrál o dvanáct gólů, ale my jsme hráli do poslední minuty, hráli jsme pořád naplno.

Lokomotiva Česká Lípa hrála dlouhé roky na antuce, už jste si na palubovku definitivně zvykli?

Už by nám ani nic jiného nezbývalo, protože antuka byla na hřišti Lokomotivy zrušena, je vybagrovaná. Ale házená je halový sport. Týmy byly zpočátku rychlejší proti nám, protože ta antuka je pomalá.


Jsou většina z vašeho kádru odchovanci?

Ano, většina kluků jsou odchovanci. Ale jinak tady máme Vojtu Resla, který přišel z Náchoda. To byl loňský nejlepší střelec druhé ligy, i letos mu to tam padá. Z Mělníka přišel Michal Klíma, což je tvrdý obránce. Vrátili se nám kluci z Vanďáku. Ale furt pracujeme s tím týmem, co se známe mraky let.   


Jaké máte ambice do budoucna?

Já už trošku střádám plány na příští sezonu. Samozřejmě je zase potřeba posílit o jednoho, dva hráče. Líbilo by se mi hrát okolo pátého místa a to už v příštím roce. A myslím si, že to není úplně nesplnitelný cíl.

I když jste v dolní části tabulky, mezi první desítkou střelců máte Robina Skřápka.

Jak jsem zmínil, vloni tam byl Vojta. Teď je tam Robin, kterého Vojta dohání. Je to super, že se na tyto kluky můžeme spolehnout, protože si drží průměrně okolo deseti gólů na zápas. Je super, že se dneska chytli i další.


Jak se daří vaší mládeži?

Asi jako všechny sporty i my se s tím pereme. Ale zaplaťpánbůh se letos podařilo dát dohromady mini a přípravku. Máme mladší žáky, kteří už aktivně jezdí na turnaje. A máme i starší žáky. Ale nemáme dorost. Ale plánujeme dělat nábory.

Příjemně mě překvapilo, kolik přišlo do haly lidí, i když současně hráli i českolipští fotbalisté.

Je to super, my se s tím snažíme pracovat. Nebudu zapírat, my jsme převzali PR od českolipských florbalistů, kteří nám dali rady, co a jak dělat. A nese to své ovoce. Pak přijde na zápas 150 lidí, což je super. Pak nás to i víc baví. A myslím, že jsme udělali velký krok v České Lípě, kde je o nás slyšet.



Fotografie: Vít Černý

Autor: Alex Neugebauer